Nordamerikas Indianer

 
 Symboler m.m.

 Symboler

 Vapen

 Hantverk

 [ Startsidan ]
 

Här presenteras några olika vapen som användes av prärieindianer. Alla föremål som visas här är tillverkade av mig och är kopior av indianföremål.
OBS! Bilderna får ej kopieras!!

TomahawkTomahawk
Tomahawk är en typ av yxa som användes flitigt av prärieindianer. Tomahawken var ofta ganska liten så att den var lätt att kasta. Den användes både som kast och huggvapen. Metallbladet till tomahawken importerades från början från smeder i Europa. Men snart bosatte sig vita smeder i Amerika och på så vis spred sig det nya vapnet snabbt. Så tidigt som 1615 användes tomahawker av Oneida.

Den här tomahawken är prydd med rådjursläder som är färgat brunt med bark, minkpäls, en fjäder och ett knippe garn.

SkalpSkalp
Med skalp menas håret och skinnet på huvudsvålen. Endast ett fåtal stammar tog skalper. Hos dessa stammar var skalpen en värdefull symbol. Det hände att de vita drev indianerna till att ta skalper. Indianerna kunde nämligen få bra betalt om de överlämnade en indianskalp till vita.

Skalpen på bilden är en mörkbrun syntetperuk smyckad med fjädrar, vita band och ett pärlbroderi.

CoupstickCoup stick
Coup-pinnen användes av krigarna på prärien för att visa deras mod. Istället för att döda sin fiende red krigaren fram till fienden att han kunde snudda honom med änden av klubban. krigarna tävlade om vem som lyckades räkna flest coups. Klubbhuvudet var antingen av trä eller sten.

Den här klubban har ett rödmålat trähuvud. Pinnen är prydd med vitt rådjursskin, rävskinn, pärlor och ett par fjädrar.

SkallknäckareSkallknäckare
Skallknäckaren användes i olika utföranden av framförallt skogs- och prärieindianer. De kunde ha en djurkäcke eller metalltaggar i änden.

Skallknäckaren på bilden är gjord av en träpinne med en älgunderkäcke. Den är smyckad med rådjursskin som är färgat brunt med bark, kaninskinn, rävskinn, pärlor, fjädrar och en hårtoffs.

Pilbåge och koger
Pilbågen var ett vanligt jaktredskap och vapen hos framförallt skogs- och prärieindianer. Pilarna förvarades i ett koger.

Pilbågen på bilden är en relativt liten båge. Bågen är inlindad i skinn och olika typer av snören. Strängen är tillverkad av tvinnad sentråd. Kogret är sytt i rådjursskinn.


Andra vanligt förekommande vapen var spjut, knivar och olika typer av klubbor.
© K. Malmborg