Nordamerikas Indianer

 
 Symboler m.m.

 Symboler

 Vapen

 Hantverk

 [ Startsidan ]
 

De föremål som visas här är tillverkade av mig och är kopior av indianföremål. OBS! Bilderna får ej kopieras!!

Skinnpung, örhöngen m.mSkinnpung, örhängen, halsband, hårprydnad och fågelvinge
Här visas lite olika prydnader vanliga bland indianerna. Skinnpungen är tillverkad av rådjursskinn färgat med bark, den är lagom stor för att t.ex. ha sina viktigaste tillhörigheter i. Till höger är ett par örhängen tillverkade av vita pärlor med färgade fjädrar i ändarna. Till vänster är ett läderhalsband med pärlor på. Bredvid det finns en hårprydnad med en fjäder på. Den Det runda smycket är ett pärlbroderat hänge till ett halsband.

Dockor3 Dockor
Tre dockor som illustrerar hur prärieindianer kunde vara klädda.

DrömsilareDrömsilare
Drömsilare har förekommit i någon form hos nästan alla indianstammar i Nordamerika. Vanligast var att far o mormödrar hängde en drömsilare över sina barns krubbor så att de skulle få goda drömmar. De trodde att alla de goda drömmarna skulle passera genom nätet via lädret och med hjälp av fjädrarna få kraft att flyga till barnet, de onda drömmarna fastnade i nätet och brändes av morgon solen. Drömsilare

Historier om hur drömsilare fungerar finns lika många som det finns tillverkare. En del siouxindianer trodde att drömsilare drog till sig alla drömmar, lagrade de goda i nätet och lät de onda passera genom hålet i centrum. De goda drömmarna frigjordes genom att föra Drömsilare genom luften i solljus eller genom rökelser.
Haisla indianerna m.fl. ansåg att de goda drömmarna passerade genom nätet medan de onda fastnade i nätet och transporterades till pärlorna. När sedan solens strålar träffade de lättantändliga fjädrarna brann således det onda upp.

HalsbandHalsband
Diverse olika halsband. Tillverkade av pärlor, läder, fjädrar, klor, stenar, trä m.m.

HuvudprydnadHuvudprydnad
En huvudprydnad som fästs i nacken. Den består av fjädrar från en fågelstjärt som är spända i en halvcirkel. På den vita skincirkeln sitter en bjällra.

HästpiskaHästpiska
En piska tillverkad av ett rådjurs ben. I änden är långa läderband fästa. Piskan är utsmyckad med brunt och vittläder och svart tagel. I ovanänden sitter en läderögla att trä om handleden.

mandelaMandela

Mandelan är en skyddsköld. Den skyddar hemmet och de som bor där.

Skölden är tillverkad får ull som är lindad runt en ring. Bitar av kardad ull hänger ned från ringens kant. I mitten är ett kaninskinn spänt. På ovansida sitter två fjädrar, smyckade med dun, tagel och röd filt.

MedicinhjulMedicinhjul
En medicinring skyddar mot onda andar och bringar lycka och välfärd.
De olika färgerna i korset representerar de fyra vädersträcken.

Medicinhjulet är gjord av en ring lindad med vitt läder. Korset är tillverkat av färgat garn. I mitten sitter en pärla. Tre fjädrar och en liten trumma hänger ned som dekoration.

MedicinringKrigsring
Detta är en krigs ring från Crow indianerna. Den gav krigaren skydd och framgång.

Krigsringen är gjord av en ring lindad med vitt läder. På ringen sitter en fågel, rentänder, rävskinn och ett par fjädrar.

NimNim spel
Nim är ett spel som består av 15 pjäser som placeras i högar om 3, 5 och 7 pjäser. Deltagaren får vid sin tur ta hur många pjäser han vill ur vilken hög han vill, men bara ur en hög. Den som får sista pjäsen vinner.

Spelet består av 15 rentänder som ligger i en påse av minkpäls.

Örnfjäder
Örnen är känd för att vara en högt flygand fågel med bra syn. Därför används örnen för att föra med sig böner upp till den store anden. Österns andeväktare representeras av den gyllene örnen, dess gyllene fjädrar representerar grynings ljuset och insikten i att varje dag är en ny början. Örnfjädrar bars som ett hederstecken av krigare, shamaner och av hövdingar.

RävRäv
Ett rävhuvud prytt med fjädrar.

RökelseRökelse
Rökelser användes för rening av kroppen före cermonier eller speciella händelser, den användes också för att välsigna hemmet. Man tänder rökelsen i toppen, när den tar eld blåser man ut lågan så att den börjar glöda och "tvättar" sig med röken som bildas.

Denna rökelse är gjord av Enbärsblad från New Mexico och heliga aromatiska örter.

KranieKranie
Två älg kranium och ett Älg ben. Skeletten är målade med olika skyddssymboler. På benet är en "dagbok" skriven.

MoccasinerMoccasiner
Skin skor med kraftig sula och snörning runt vristen.

Skorna är tillverkade av rådjursskinn färgat med bark.

SylSyl
En bensyl i ett skinnfodral som är prytt med pärlbroderier. Bensylen användes för att gära hål i skinn och tyg. Ibland var sylen försedd med ett hål och kunde då användas som nål.

Fodralet är gjort i skinn och prytt med pärlbroderier. Sylen är tillverkad av renhorn.

SkyddsringSkyddsring
En ring med en benplatta i mitten. På benet är ett totemdjur målad. Totendjuret är det djur som är utsett att skydda en personen.

Ringen är lindad med mörkt skinn. Trådarna som håller benplatta på plats är smyckade med svarta pärlor. Under ringen hänger fyra fjädrar och trådar med svarta pärlor. I slutet av varje tråd sitter en Turkos.

TrummaTrumma
Trumman var det vanligaste musikinstrumentet. Den tillverkades av tunt läder som spändes runt en träram. Man trummade alltid med ett verktyg, t.ex. en pinne med vadderad slagände.

Den här trumman är tillverkad enligt Kanadas västkustindanernas sed och smyckad med en målning av en örn från samma område.

UgglefjäderUgglefjäder
Ugglan anses av många vara ett dödsbud, men den förmedlar även visdom, klarsynthet och förmåga att genomskåda bedrägeri. Ugglan är en kraftfull fågel som kommer med drömmar och visioner. Ugglefjädrarnas medicin anses så stark att den inte bör blandas med andra fjädrar. Det sägs att man skall linda in ugglefjädrar (medicinen) i rött tyg för att bevara och hålla dess kraft åtskild från andra energier. Ugglan lär oss om paradoxer, mysterier, liv, död, lyssnande, det kvinnliga, det mörka och det okända.

Den här fjädern är monterad på en läderplatta som är gjord för att fästas i håret.

© K. Malmborg