Nordamerikas Indianer

 
 Indianstammar  
 Lista över stammar
 Totempålar

 USA
 Apache
 Arapaho
 Blackfoot (siksika)
 Cherokee
 Cheyenne
 Hopi
 Irokesförbundet
 Kaliforniens indianer
 Kiowa
 Mahican (Mohican)
 Mohegan
 Natchez
 Powhatan
 Sioux
 Wampanoager
 Zuni

 Canada
 Chipewyan
 Eskimo
 Haida
 Haisla
 Micmac

 [ Startsidan ]
 


(Inuit)
  Geografisk region: Norra Kanada, Alaska
  Språkgrupp: Eskimo-Aleut (Eskaleutian)
  Under stammar: Baffin Island (Sallumiut, Takamiut), Caribou, Copper, Iglulik, Labrador, MacKenzie, Netsilik, North Alaskan (Kanianigmiut, Kobukmiut, kugmiut, natakmiut, Nunamiut, point hope, Selawikmiut, Utukokmiut), polar, st Lawrence Island, South Alaskan, Southampton, West Alaskan (kavlagmiut, Kinugmiut, Malemiut, Unaligmiut) och West Greenland Eskimos

Eskimoerna kallade sig själva Inuit som betyder folket. Namnet Eskimo som betyder "De som äter rått kött", fick de från de algonquiantalande stammarna i söder. Eskimoernas land och kultur sträcker sig över nästan 1000 mil längs Ishavets stränder från Sibirien till Grönland, detta område innefattar även några av världens mest ogästvänliga platser.
     Inom andra områden av samma storlek som eskimoernas land hittar man troligt vis ett stort antal olika språk och kulturer, men genom hela den arktiska regionen talar eskimoerna samma språk, naturligt vis med lite olika dialekter, och har samma kultur. Eskimoerna kom troligen till Amerika via Beringssund ca. 3000 f.Kr eller tidigare. Deras kultur har bevarats mycket väl och är i stort sett densamma idag som för 5000 år sedan. Eskimoernas liv cirkulerade i huvudsak runt Ishavets djurliv, t.ex. valar, valrossar och sälar, som jagades för föda, kläder och bränsle. Vissa eskimo stammar jagade även älg och rådjur.
     Eskimoerna i Kanada bodde och bor huvudsakligen i Igloos medan de i Alaska levde i rektangulära hus täckta med jord och eskimoerna på Grönland och på Labradore halvön bodde i hus av sten, jord och valben.
     Eskimoerna traditionella transportmedel var hundslädar för resor över snö och is och båtar av hud för resor på havet. Dessa båtar kunde vara allt från de små enmanskajakerna till de stora Umiaks som användes till val expeditioner.
      Under de långa mörka arktiska vintrarna levde esimoerna i små byar där hela familjer ofta levde i enrums hus som invändigt var klädda med isbjörns och muskoxhudar. De långa vintrarna gjorde att historieberättande och shamanismen var väl rotade hos eskimoerna. de hade också en mycket välutvecklad konstform. skulpturer i val och valross ben har blivit mycket uppskattade hos media som både dekorativa och religösa. Eskimoerna var även duktiga hantverkare, b.la när det gällde att tillverka effektiva vapen som harpunen.
     Eskimoerna bor på en del av kontinenten där den vite mannen fortfarande är en nykomling. Men vitas inflytande har märkts särskilt under den senare delen av 1900-talet. Eskimoerna ger sig till exempel idag ut på jakt med gevär i motordrivna Umiaks (båtar).
 
  Den totala eskimo befolkningen beräknades till 43 846 st under 1970.
  Under 1985 fanns det ungefär 38 000 eskimoer bara i Alaska.

© K. Malmborg