Nordamerikas Indianer

 
 Personer

 Crazy Horse
 (Oglalla)

 Hiawatha
 (Mohawk)

 C.A Parker
 (Comanche)

 Pocahontas
 (Powhatan)

 Sitting Bull
 (Hunkpapa sioux)

 Tisquantum, Squanto
 (Patuxet)

 [ Startsidan ]
 


Ca.1595-1617

PocahontasPocahontas föddes 1595 eller 1596 i powhatanaförbundets "huvudstad" Werowocomoco, där hennes far Wahunsonacock (även känd som Powhatan) residerade. Pocahontas betyder "Hon som är lekfull" eller "Klar ström mellan två kullar". Det finns även en översättning som säger att namnet betyder "Min favoritdotter".
     Pocahontas var fortfarande en ung flicka när hon för första gången 1607 träffade de vita nybyggarna i Chesapeake bay området. Pocahontas var faderns favorit dotter vilket gjorde att hon ofta fick sin vilja igenom. Inte minst vad det gällde John Smiths liv. Det var i december 1607 som Powhatan tog grundaren av Jamestown John Smith till fånga. John Smith hade dödat ett par krigare utan speciell anledning vilket ledde till att han dömdes till döden. Man band Smith och lade honom med huvudet mellan två stenar. I samma stund som Powhatan gav order om att han skulle dödas rusade Pocahontas fram och lade sig över hans huvud för att rädda honom från döden. Powhatan bevekade sin 12 åriga dotters handling och John Smith togs upp av Pocahontas stam. Pocahontas och John Smith hade aldrig något förhållande, men det råder inget tvivel om att dom kände varandra innan Smith togs till fånga.
     1613 seglade kapten Samuel Argall uppför Pappahannock River. När kaptenen fick veta att den mäktiga Powhatans dotter befann sig i ett läger i närheten började han smida planer för att ta henne till fånga. Med hjälp av lite mutor tillfångatogs Pocahontas och fördes till Jamestown, där hon behandlades mycket väl. Syftet med kidnappnigen var att få ett bra förhandlingsläge mot Powhatanförbundet. I kolonin mötte Pocahontas engelsmannen John Rolf. De båda vigdes i Jamestowns kyrka i april 1614. I samband med vigseln fick Pocahontas sitt kristna namn lady Rebecka. Sommaren 1616 seglade John Rolf och Pocahontas, deras son Thomas och några av Pocahontas väninnor till England. I England mottogs Pocahontas som brukligt för en prinsessa för det var ju det hon var, prinsessan av Virgina. Det var ständigt stor uppståndelse kring Pocahontas. Det engelska klimatet var dock mycket påfrestande för Pocahontas, hon var ofta sjuk i feber. I mars 1617 skulle familjen segla till Virginia, men Pocahontas blev då sjuk i smittkoppor och avled. Hon begravdes den 21 mars 1617 i St:George´s församlings kyrka i Gravesend.


  Läs om Powhatanförbundet under avsnittet indianstammar.
© K. Malmborg