Nordamerikas Indianer

 
 Personer

 Crazy Horse
 (Oglalla)

 Hiawatha
 (Mohawk)

 C.A Parker
 (Comanche)

 Pocahontas
 (Powhatan)

 Sitting Bull
 (Hunkpapa sioux)

 Tisquantum, Squanto
 (Patuxet)

 [ Startsidan ]
 


(Quanah Parkers mor)

"De kom från ingenstans, angrepp blixtsnabbt, jagade hästarna på flykt och dödade de vakna med ljudlösa pilar. Sedan försvann de i det höga gräset, lika snabbt som de kommit."

Cynthia Ann Parker föddes 1827 vid gränsen till Texas. När hon var nio år blev hon bortförd av en krigargrupp från Neh-Meh-Neh (en grupp ur Comanche-stammen), de hade överfallit föräldrarnas nybygge och dödat de flesta av nybyggarna. Som många andra tillfångatagna vita barn blev Cynthia snart adopterad av Neh-Meh-Neh. Snart pratade hon sina nya föräldrars språk och åt som de andra indianerna gärna bison kött.
     Som ung gifte hon sig med Peta Nacona, en ung krigare som senare kom att bli ledare för ett eget krigsband. Deras första barn föddes 1845, förmodligen på våren då prärien blommade, eftersom de gav honom namnet Quanah, som på Neh-Meh-Neh språket betyder "den doftande" eller "den älskade doften". Senare föddes ännu en son, som fick namnet Pecos (jordnöt). Ett par år senare så föddes även en liten flicka som fick namnet Topsannah, "Prärieblomma". Allt tyder på att Cynthia levde ett lyckligt liv hos indianerna.
     År senare såg en amerikansk arme officer den blonda, blåögda, unga indianfrun och erbjöd sig att betala lösen för hennes frihet, men hon avböjde. Hon hade en egen familj, som hon måste försörja, och hon hade inte den minsta önskan om att få komma tillbaka till sitt gamla liv som hon knappt kunde erinra sig.
     Neh-Meh-Mehs största fiender var Texasborna, dom hade bildat en egen trupp -Texas Rangers-, som skulle bekämpa indianerna med deras egna metoder.
     I december 1860 angrepp en grupp på 40 st. Rangers och 120 kavallerisoldater ett av Neh-Meh-Neh stammens läger. Lägrets ledare var Peta Nacona (Cynthias man). Peta Nacona var denna dag ute med sin förstfödde son och stammens män på jakt. När de kom tillbaka var det bara rök och rester kvar av deras läger. De få som hade överlevt var fulla av skräck och sorg. Cynthia Ann och hennes dotter Topsanhah var försvunna. Några rangers hade känt igen den lilla vita flickan i Cynthia Ann, som för många år sedan blev bortförd av indianerna. Hon fördes tillsammans med sin dotter tillbaka till familjen Parker, den familj Chyntia Ann inte hade sett på 25 år. Familjen Parker var överlyckliga och gjorde allt för att göra övergången till den vita civilisationen lättare för Cynthia Ann. Men hon kände sig inte längre som en vit och betraktade sig själv inte som en texasbo. Hon var en Naduah, en fru i Neh-Meh-Neh, en som man tagit bort ifrån sin man, sina två barn och sitt folk. Efter ett misslyckat flyktförsök spärrade hennes oförstående släktingar in henne och bevakade henne. När hennes dotter dog av en sjukdom var Cynthia Ann så ledsen att hon inte längre såg någon mening med livet. Hon började hungerstrejka och dog så småningom av svält.


  TACK till Maria Hulting som hjälpt mig med översättningen

© K. Malmborg